sâmbătă, 15 martie 2014

CUM SĂ FACEM COMPLIMENTE SINCERE


 
    
Cel mai răspîndit mod de a ne exprima admiraţia este să facem o apreciere pozitivă directă. Acest tip de compliment spune oamenilor, într-o manieră deschisă, ce anume apreciem în comportamentul, aspectul exterior şiobiectele lor personale.
    
Exemple:
    COMPORTAMENT: Sunteţi un profesor excelent.
    ASPECT EXTERIOR: Aveţi o tunsoare drăguţă.
    OBIECTE PERSONALE: Îmi plac pantofii dumneavoastră.

    Complimentele de acest gen pot fi perfecţionate cu ajutorul a două tehnici.
    a) Tehnica ce / de ce
    Majoritatea oamenilor care fac un compliment nu reuşesc pe deplin pentru că spun celeilalte persoane doar ce le place, nu şi de ce le place. Puterea unui compliment depinde de sinceritatea lui; a spune cuiva numai ce ne place la el, sună de obicei a linguşire, ceea ce nu are efectul dorit. Niciodată să nu spunem cuiva ce ne place, fără să adăugăm şi de ce ne place.
    Exemple:
    COMPORTAMENT: Afirmaţia "Sunteţi un profesor excelent" poate fi perfecţionată prin "Sunteţi un profesor excelent pentru că veniţi în mijlocul nostru şi arătaţi interes pentru fiecare în parte".
    ASPECT EXTERIOR: "Aveţi o tunsoare drăguţă" se perfecţionează prin "Îmi place tunsoarea dumneavoastră pentru că vă luminează privirea".
    OBIECTE PERSONALE: "Îmi plac pantofii dumneavoastră" poate deveni "Pantofii dumneavoastră sunt grozavi, pentru că se potrivesc cu costumul"

    b) Pronunţarea numelui persoanei căreia îi adresaţi complimentul
    Se ştie, că majoritatea oamenilor sunt mult mai atenţi la propoziţiile în care apare. numele lor, iar a spune pe nume cuiva este un mod de a arăta că fiecare compliment adresat lui este construit anume pentru a i se potrivi.
    Exemple:
    COMPORTAMENT: "Ion, sunteţi un profesor excelent pentru că veniţi în mijlocul nostru şi arătaţi interes pentru fiecare în parte".
    ASPECT EXTERIOR: "Liliana, îmi place tunsoarea pentru că vă luminează privirea".
    OBIECTE PERSONALE: "George, pantofii sunt grozavi pentru că se potrivesc cu costumul pe care-l purtaţi".


Sursa:http://psiholog.proeducation.md/profi/5.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu