sâmbătă, 15 martie 2014

CUM SĂ FACEM COMPLIMENTE SINCERE


 
    
Cel mai răspîndit mod de a ne exprima admiraţia este să facem o apreciere pozitivă directă. Acest tip de compliment spune oamenilor, într-o manieră deschisă, ce anume apreciem în comportamentul, aspectul exterior şiobiectele lor personale.
    
Exemple:
    COMPORTAMENT: Sunteţi un profesor excelent.
    ASPECT EXTERIOR: Aveţi o tunsoare drăguţă.
    OBIECTE PERSONALE: Îmi plac pantofii dumneavoastră.

    Complimentele de acest gen pot fi perfecţionate cu ajutorul a două tehnici.
    a) Tehnica ce / de ce
    Majoritatea oamenilor care fac un compliment nu reuşesc pe deplin pentru că spun celeilalte persoane doar ce le place, nu şi de ce le place. Puterea unui compliment depinde de sinceritatea lui; a spune cuiva numai ce ne place la el, sună de obicei a linguşire, ceea ce nu are efectul dorit. Niciodată să nu spunem cuiva ce ne place, fără să adăugăm şi de ce ne place.
    Exemple:
    COMPORTAMENT: Afirmaţia "Sunteţi un profesor excelent" poate fi perfecţionată prin "Sunteţi un profesor excelent pentru că veniţi în mijlocul nostru şi arătaţi interes pentru fiecare în parte".
    ASPECT EXTERIOR: "Aveţi o tunsoare drăguţă" se perfecţionează prin "Îmi place tunsoarea dumneavoastră pentru că vă luminează privirea".
    OBIECTE PERSONALE: "Îmi plac pantofii dumneavoastră" poate deveni "Pantofii dumneavoastră sunt grozavi, pentru că se potrivesc cu costumul"

    b) Pronunţarea numelui persoanei căreia îi adresaţi complimentul
    Se ştie, că majoritatea oamenilor sunt mult mai atenţi la propoziţiile în care apare. numele lor, iar a spune pe nume cuiva este un mod de a arăta că fiecare compliment adresat lui este construit anume pentru a i se potrivi.
    Exemple:
    COMPORTAMENT: "Ion, sunteţi un profesor excelent pentru că veniţi în mijlocul nostru şi arătaţi interes pentru fiecare în parte".
    ASPECT EXTERIOR: "Liliana, îmi place tunsoarea pentru că vă luminează privirea".
    OBIECTE PERSONALE: "George, pantofii sunt grozavi pentru că se potrivesc cu costumul pe care-l purtaţi".


Sursa:http://psiholog.proeducation.md/profi/5.html

Cât de bine îţi cunoşti copilul?

În atenţia părinţilor, care consideră 
că îşi cunosc foarte bine copilul.


     Intr-o lume în care nu mai ai timp pentru tine, cât timp îţi mai rămâne pentru copilul tău? Printre facturi de achitat, probleme de zi cu zi, nu uita să acorzi parte din tine şi celor mai importante fiinţe din viaţa ta: copiii!

    Pune-ţi doar 2 întrebari: 1. Cât valorează timpul tau? 2. Cât de bine îţi cunoşti copilul?

   Cât valoreaza timpul tău? Mi-a trecut la un moment dat prin faţa ochilor o povestioară despre un tată şi copilul său. Nu pot să nu ţi-o spun şi ţie... sigur te vei ridica din faţa calculatorului şi vei merge să îţi îmbrăţişezi copilul.
    Povestea spune că într-o zi copilul merge preocupat la tatăl său şi îl întreabă cât câştigă pe oră. Preocupat de probleme, acesta din urmă îşi repede copilul spunându-i că nu are timp să îi răspundă la aşa ceva. În urma insistenţelor însa îi răspunde: "Câstig cam 10 euro/ora". Atunci copilul îi cere 5 euro. Tatăl se supără, considerând că motivul pentru care îl întrebase era de fapt un pretext pentru a obţine banii doriţi. Îşi trimite copilul în cameră şi îşi continuă treaba. Târziu regretă ăa nu i-a dat banii copilului... poate vroia să îşi cumpere ceva! Merge la copil spunându-i că i-a adus cei 5 euro, copilul ia banii şi exclama: "Gata tată, acum am cei 10 euro. Poţi să-mi acorzi o oră din timpul tau?"
   Timpul tău cât valoreaza? Nu pierde momente importante din viaţa copilului tău fără să îi fii alături! Mai târziu poate fi... prea târziu!
   Cat de bine iti cunosti copilul? Te-ai întrebat vreodată? Îţi dau mai jos câteva întrebări la care răspunzându-ţi, vei şti cât de bine îţi cunoşti propriul copil!

  • Care îi sunt preferintele? 
  • Ştii care e culoarea preferată a copilului tau? 
  • Dar povestea favorită? 
  • Ştii ce îi place să manânce cel mai mult?
  • Cum îi place să se îmbrace?
  • Care e jucăria lui preferată? 
  • Ce muzică asculta sau ce sport îi place cel mai mult?
  • Care sunt visurile lui? 
  • Unde i-ar plăcea să călătorească? 
  • Ce dorinţe şi-ar pune dacă s-ar întâlni cu peştişorul de aur? 
  • Ce vrea să se facă atunci când o să fie mare?
  • Cum arată universul lui? 
  • Are vreun prieten imaginar? 
  • Care e numele prietenilor lui? 
  • Dar al colegului de banca? 
  • Ce nume are profesorul lui? 
  • Are un erou preferat?
   Dacă nu ştii răspunsurile la întrebările de mai sus, e timpul să iei o pauză şi să aloci timp din timpul tău pentru a-ţi cunoaşte mai bine copilul. Punţile care nu sunt create la momentul potrivit pot fi uneori prea dificile sau chiar imposibile de construit!

Consultă şi alte surse:
http://www.libertatea.ro/detalii/articol/test-cat-de-bine-iti-cunosti-copilul-403879.htmlhttp://www.avantaje.ro/articol/cat-de-bine-iti-cunosti-copilul-568292
http://www.flu.ro/teste/diverse/cat-de-bine-iti-cunosti-copilul/
http://www.revistavip.net/Arhiva_RevistaVIP/Cit_de_bine_iti_cunosti_copilul/41/864/