duminică, 30 martie 2014

sâmbătă, 22 martie 2014

Eu pot să citesc! Dar tu poţi?

       Pentru o dezvoltare bună a tehnicii citirii este bine să propunem elevilor mai multe texte cu dificultăţi în scrierea cuvintelor. Se ştie că mintea omului citeşte cuvântul în întregime, dar nu pe litere. Deaceea încercaţi să citiţi cât mai mult. Propun un text, cine îl va citi cu uşurinţă înseamnă că posedă o tehnică durabilă de lectură.  
      Atenţie la text!


Încă o tehnică de lectură pentru cei isteţi!

Povestea leului BIBI

      Bibi era un pui de leu foarte drăgălaş. Pe el nu-l interersau sfaturile tatălui său, care voia să-l înveţe tactica vânătorii, pescuitului şi a apărării de alte animale, pentru că jungla era periculoasă, fie şi numai dacă te rătăceai în ea. În timp ce fraţii săi învăţau aceste lecţii de viaţă, Bibi stătea toată ziua la soare, se bronza sau înota, se strâmba cu maimuţele şi se întrecea la înot cu broaştele.
    Într-o zi, Bibi a fost atacat de un tigru şi cum el lipsise în ziua când tatăl său îi învăţase cum să facă faţă acestui pericol, nu a ştiut ce să facă. Speriat de moarte, şi-a strigat din toată puterea fraţii şi surorile care l-au salvat în ultima clipă. Bibi s-a hotărât atunci să-şi viziteze tatăl şi să-l roage să-l înveţe tot ce considera că i-ar fi necesar. El a promis că va munci de două ori mai mult pentru a recupera timpul pierdut. Tatăl a acceptat şi Bibi a făcut progrese foarte rapid.
       După mai mulţi ani, i-a succedat tatălui său la tron. În calitate de rege al animalelor, le-a explicat copiilor importanţa cunoaşterii pentru invingerea greutăţilor vieţii. 

sâmbătă, 15 martie 2014

CUM SĂ FACEM COMPLIMENTE SINCERE


 
    
Cel mai răspîndit mod de a ne exprima admiraţia este să facem o apreciere pozitivă directă. Acest tip de compliment spune oamenilor, într-o manieră deschisă, ce anume apreciem în comportamentul, aspectul exterior şiobiectele lor personale.
    
Exemple:
    COMPORTAMENT: Sunteţi un profesor excelent.
    ASPECT EXTERIOR: Aveţi o tunsoare drăguţă.
    OBIECTE PERSONALE: Îmi plac pantofii dumneavoastră.

    Complimentele de acest gen pot fi perfecţionate cu ajutorul a două tehnici.
    a) Tehnica ce / de ce
    Majoritatea oamenilor care fac un compliment nu reuşesc pe deplin pentru că spun celeilalte persoane doar ce le place, nu şi de ce le place. Puterea unui compliment depinde de sinceritatea lui; a spune cuiva numai ce ne place la el, sună de obicei a linguşire, ceea ce nu are efectul dorit. Niciodată să nu spunem cuiva ce ne place, fără să adăugăm şi de ce ne place.
    Exemple:
    COMPORTAMENT: Afirmaţia "Sunteţi un profesor excelent" poate fi perfecţionată prin "Sunteţi un profesor excelent pentru că veniţi în mijlocul nostru şi arătaţi interes pentru fiecare în parte".
    ASPECT EXTERIOR: "Aveţi o tunsoare drăguţă" se perfecţionează prin "Îmi place tunsoarea dumneavoastră pentru că vă luminează privirea".
    OBIECTE PERSONALE: "Îmi plac pantofii dumneavoastră" poate deveni "Pantofii dumneavoastră sunt grozavi, pentru că se potrivesc cu costumul"

    b) Pronunţarea numelui persoanei căreia îi adresaţi complimentul
    Se ştie, că majoritatea oamenilor sunt mult mai atenţi la propoziţiile în care apare. numele lor, iar a spune pe nume cuiva este un mod de a arăta că fiecare compliment adresat lui este construit anume pentru a i se potrivi.
    Exemple:
    COMPORTAMENT: "Ion, sunteţi un profesor excelent pentru că veniţi în mijlocul nostru şi arătaţi interes pentru fiecare în parte".
    ASPECT EXTERIOR: "Liliana, îmi place tunsoarea pentru că vă luminează privirea".
    OBIECTE PERSONALE: "George, pantofii sunt grozavi pentru că se potrivesc cu costumul pe care-l purtaţi".


Sursa:http://psiholog.proeducation.md/profi/5.html

Cât de bine îţi cunoşti copilul?

În atenţia părinţilor, care consideră 
că îşi cunosc foarte bine copilul.


     Intr-o lume în care nu mai ai timp pentru tine, cât timp îţi mai rămâne pentru copilul tău? Printre facturi de achitat, probleme de zi cu zi, nu uita să acorzi parte din tine şi celor mai importante fiinţe din viaţa ta: copiii!

    Pune-ţi doar 2 întrebari: 1. Cât valorează timpul tau? 2. Cât de bine îţi cunoşti copilul?

   Cât valoreaza timpul tău? Mi-a trecut la un moment dat prin faţa ochilor o povestioară despre un tată şi copilul său. Nu pot să nu ţi-o spun şi ţie... sigur te vei ridica din faţa calculatorului şi vei merge să îţi îmbrăţişezi copilul.
    Povestea spune că într-o zi copilul merge preocupat la tatăl său şi îl întreabă cât câştigă pe oră. Preocupat de probleme, acesta din urmă îşi repede copilul spunându-i că nu are timp să îi răspundă la aşa ceva. În urma insistenţelor însa îi răspunde: "Câstig cam 10 euro/ora". Atunci copilul îi cere 5 euro. Tatăl se supără, considerând că motivul pentru care îl întrebase era de fapt un pretext pentru a obţine banii doriţi. Îşi trimite copilul în cameră şi îşi continuă treaba. Târziu regretă ăa nu i-a dat banii copilului... poate vroia să îşi cumpere ceva! Merge la copil spunându-i că i-a adus cei 5 euro, copilul ia banii şi exclama: "Gata tată, acum am cei 10 euro. Poţi să-mi acorzi o oră din timpul tau?"
   Timpul tău cât valoreaza? Nu pierde momente importante din viaţa copilului tău fără să îi fii alături! Mai târziu poate fi... prea târziu!
   Cat de bine iti cunosti copilul? Te-ai întrebat vreodată? Îţi dau mai jos câteva întrebări la care răspunzându-ţi, vei şti cât de bine îţi cunoşti propriul copil!

  • Care îi sunt preferintele? 
  • Ştii care e culoarea preferată a copilului tau? 
  • Dar povestea favorită? 
  • Ştii ce îi place să manânce cel mai mult?
  • Cum îi place să se îmbrace?
  • Care e jucăria lui preferată? 
  • Ce muzică asculta sau ce sport îi place cel mai mult?
  • Care sunt visurile lui? 
  • Unde i-ar plăcea să călătorească? 
  • Ce dorinţe şi-ar pune dacă s-ar întâlni cu peştişorul de aur? 
  • Ce vrea să se facă atunci când o să fie mare?
  • Cum arată universul lui? 
  • Are vreun prieten imaginar? 
  • Care e numele prietenilor lui? 
  • Dar al colegului de banca? 
  • Ce nume are profesorul lui? 
  • Are un erou preferat?
   Dacă nu ştii răspunsurile la întrebările de mai sus, e timpul să iei o pauză şi să aloci timp din timpul tău pentru a-ţi cunoaşte mai bine copilul. Punţile care nu sunt create la momentul potrivit pot fi uneori prea dificile sau chiar imposibile de construit!

Consultă şi alte surse:
http://www.libertatea.ro/detalii/articol/test-cat-de-bine-iti-cunosti-copilul-403879.htmlhttp://www.avantaje.ro/articol/cat-de-bine-iti-cunosti-copilul-568292
http://www.flu.ro/teste/diverse/cat-de-bine-iti-cunosti-copilul/
http://www.revistavip.net/Arhiva_RevistaVIP/Cit_de_bine_iti_cunosti_copilul/41/864/

sâmbătă, 8 martie 2014

Istoricul şi semnificaţia zilei de 8 Martie

Pe 8 martie este sărbătorită Ziua Internaţională a Femeii. În urmă cu exact 100 de ani, la Copenhaga, militanta socialistă Clara Zetkinpropunea instituirea acestei date ca zi a luptei pentru drepturile femeilor şi egalitate de şanse. Conform unei decizii a ONU, în acest an, sărbătoarea poartă lozinca "Accesul egal la studii, la pregătirea profesională, la realizările ştiinţifice şi tehnice sunt calea spre o muncă destoinică pentru femei".
Pe 19 mai 1911, Ziua Femeii a fost marcată în premieră în Germania, Austria, Danemarca şi în alte câteva ţări europene. Şase ani mai târziu, cu prilejul grevei muncitoarelor din Sankt Petersburg, femeile dinRusia au semnat actul prin care a fost stabilită ziua dedicată femeii, respectiv, 8 Martie. Acesta şi este motivul pentru care, de cele mai multe ori, 8 Martie şi a fost asociată cu comunismul. Abia în 1975, sărbătoarea a fost recunoscută de ONU şi adoptată în statele membre ale acestei organizaţii. De altfel, 1975 a şi fost declarat An Internaţional al Femeii, iar perioada anilor 1976-1985 a devenit Deceniul ONU pentru femei. Ulterior, sărbătoarea a devenit o tradiţie în majoritatea ţărilor din Europa, Statele Unite şi Africa.
Un moment istoric a intervenit în 1982, când femeile din Iran au renunţat, de 8 martie, pe durata întregii zile, să poarte vălul tradiţional ce le acoperă faţa. Gestul nu le-a adus însă drepturi noi.
Astăzi, 8 Martie este considerată drept zi de solidaritate şi promovare a drepturilor sociale şi economice ale femeilor. Nu în ultimul rând, este percepută ca o sărbătoare a primăverii.

vineri, 7 martie 2014

Gânduri măreţe despre FEMEIE


  • “La inceputul tuturor lucrurilor marete se afla o femeie.”  Alphonse de Lamartine
  • “Femeile sunt al doilea mare mister al omenirii.”  Anne Rice
  • “Acolo unde este o rochie, este si o femeie. Daca nu exista femeie, nu exista nici rochie!” Coco Chanel
  • “Femeia e ca inghetata: daca nu o mananci repede, se topeste.” Bisanne de Soleil
  • “O femeie cu umor este o comoara; o frumusete cu umor este o putere!”  George Meredith
  • “In cea mai mare parte a istoriei, anonimul a fost o femeie.” Virginia Woolf
  • “O femeie, daca-si da osteneala, poate pastra un barbat, cu o conditie: sa-l iubeasca. Numai dragostea poate inventa mijloace de convingere. Dragostea sau santajul.” Ileana Vulpescu
  • “Daca vrei ca ceva sa fie spus, cere-i uni barbat acest lucru si-l va spune; daca vrei ca un lucru sa fie facut, cere-i unei femei si acesta va fi facut!”  Margareth Thatcher
  • “Uneori mi se pare ca nu esti femeie, ci lumina care cade pe flori.” Virginia Woolf
  • “Pe fiecare femeie flutura un steag al escaladei umane.”  Ionut Caragea
  • “Femeia este iubita asa cum e iubita muzica, e iubit luxul. Este spirituala sau este sentimentala si este dorita. Dar ceea ce ea crede, ceea ce simte, ceea ce poarta in gand… nu intereseaza pe nimeni.”  Antoine de Saint Exupery
  • “Din pasiunea unei femei izvoraste viata eterna.”  James Clavell
  • “Nicio femeie nu e frumoasa sau urata pana nu ajungi s-o cunosti.”  Marin Preda
  • “Dupa ce iubesti femeia, priveste-o cum doarme in locul acela numai al ei. Asculta ce amintirile-ti spun, nu incerca si visurile sa i le iei.”  Ionut Caragea
  • “Descopeream femeia si, pe masura ce inaintam, ma rataceam in salbaticia ei.” Ionut Caragea
  • “Femeia e forta motrica a vietii. Barbatul e doar cheia de contact.”  Valeriu Butulescu
  • “Niciodata sa nu insulti o femeie care cade. Cine stie ce povara ii copleseste sarmanu-i suflet.”  Victor Hugo
  • “Femeia frumoasa place ochiului, femeia blanda place inimii. Prima este o adevarata bijuterie, dar a doua este o comoara.”  Napoleon Bonaparte
  • “O femeie poate sa tina un singur secret: varsta ei.”  Voltaire
  • “O femeie frumoasa este o imagine care ii innebuneste prin splendoare pe toti privitorii.”  Ralph Waldo Emerson

miercuri, 5 martie 2014

luni, 3 martie 2014

Forumul "Orizonturi didactice", Conferinţa "Migraţia şi consolidarea dialogului intercultural", 01.03.2014, LAŞM


Conferinţa ONU (simulare)

"Experţi" în problemele migraţiei
Prezentarea succintă a articolului meu
Reprezentanţii AGIRo Md la Forum
cu preşedintele AGIRoMd, d-na Marin Mariana
Coordonator de proiect şi managerul ediţiilor,
d-nul doctor în pedagogie Cerbuşca Pavel.

SUSŢINEREA MIGRANŢILOR MOLDOVENI 
DE DIASPORA DIN ŢARA-GAZDĂ
TATIANA CECHIR, 
învăţătoare, grad didactic II, 
Gimnaziul “M. Eminescu”,
s. Baimaclia, r. Cantemir

Summary
    Cultural values identifies a community. Cultural values are changeable through migration. People bringing in their cultures in new place of settlement. The diaspora after migrating are the pioneers of intercultural dialogue. Migrants unwillingly influence the habbits / behavior of the people in the new community / state where they settle. Their way of thinking, dressing brings new cultural values to the new community. This is an unwilling cultural exchange and sharing. Cultural values are greatly influenced by new beliefs.  The diaspora learn and adopt new cultures and practices. When they return to their original countries they bring in mixed cultures  thereby the community in the orginal state learn about new cultures and adopt foreign habbits. Migration is the mother of intercultural dialogue. Due to collective memories and mythicism from the original country to foreign country, the cultural values are bound to change. Large cultural dimensions and globalization are brought up by migrants and the diaspora through a different collective imagination. All of this spread and link cultures around the world.
Rezumat
    O comunitate se identifică prin valorile sale culturale. Motivul schimbării acestora fiind migraţia. Odată stabiliţi, oamenii (grupurile) îşi implementează şi răspândesc şi cultura. 
Diaspora, urmată de migraţie, e pionerul dialogului intercultural. Migranţii influenţează involuntar obiceiurile, comportamentul cetăţenilor din noua comunitate. Modul lor de gândire, modul de a se îmbrăca aduc noi valori culturale. Acesta şi fiind schimbul cultural şi partajarea acestuia.  Valorile culturale sunt în mare măsura influenţate si de către noi credinţe. Diaspora e cea care ajută la învăţarea şi adoptarea noilor culturi. Migraţia este mama (baza) dialogului cultural. Datorită memoriei colective, din ţara de origine, pentru ţara străina, valorile culturale sunt obligate să se schimbe, şi invers, întorcându-se în ţara de origine răspândesc culturi noi şi adoptă obiceiuri străine. Dimensiunile culturale mari şi globalizarea sunt aduse de către migranţi şi diaspora. Toate acestea raspândind şi corelând culturi din întreaga lume.
Cuvinte-cheie: migraţie, emigraţie, diaspora, cultură, valori.
        Valorile culturale reprezintă un stat, o comunitate, ceea ce se reflectă prin naţiune, popor, idei, gânduri, porturi, tradiţii etc. Ne confruntăm tot mai des cu tematica migraţiei şi a schimbului de valori culturale. Trăim într-o lume în care de voie sau de nevoie adoptăm culturi, valori şi obiceiuri noi. De altfel, schimbul acesta de culturi ne oferă viziuni larg deschise prin a  înţelege, a accepta sau a învăţa despre cultura altor comunităţi.Totuşi,  studiind cultura altora, îţi descoperi şi propriile valori, obiceiuri, traditii. Valorile culturale cu care ai trait o viaţă, ceea ce te reprezintă ca personalitate, ca cetăţean a unei comunităţi, făcând o comparare, o deosebire între cultura ce o ai şi cea în care urmeaza să te încadrezi. Schimbul valorilor culturale e determinat de migraţie. Migraţia la rândul ei are motive sociale, politice şi mai mult cele economice.
        Migraţia are caracteristici două diviziuni: 
a) emigratie- ansamblul  ieşirilor dintr-un stat şi 
b) imigratie - ansamblul intrărilor.
       Pentru Republica Moldova  e specific emigraţia, problemă care influenţează atât partea demografică a ţării, cât şi pierderea din valorile culturale ce le avem. 
      Cetăţenii RM, odată ajunşi peste hotarele ei, îşi creează grupuri, centre reprezentative. Spre exemplu, în Italia activează Centrul Diaspora Moldova-Italia care a fost constituit cu scopul de a promova şi favoriza integrarea socială, schimburile interculturale, dezvoltarea relaţiilor de prietenie si de cooperare între asociaţiile moldoveneşti din Italia. 
       În Franţa există Pro-diaspora France, cu un număr de 47 de personae, care îşi are un domeniu larg de activităţi de diverse tipuri: promovarea culturii, valorilor civice, naţionale ale Republicii Moldova în Franţa; informarea migranţilor moldoveni privind drepturile şi posibilităţile lor în ţara gazdă; distribuirea şi promovarea revistei Pro-diaspora; organizarea de evenimente culturale, spectacole, teatru; construirea unor reţele, centre de formare şi informare a migranţilor moldoveni; organizarea de cursuri de franceză şi seminare de integrare.
         Tot odată în Franţa activează şi alte asociaţii care asigură sprijin tinerilor migranţi, studenţilor: Asociaţia Doctorilor şi Doctoranzilor Basarabeni din Franţa, Jeunes Moldaves, Clubul Liberal Franţa, Connexions Moldavie. Evenimentele organizate de aceste asociaţii sunt o dovadă a valorilor pe care le are şi le promovează poporul moldo-francez. Fiecare asoţiaţie si-a înaintat şi o misiune de bază: sustinerea si promovarea valorilor culturale nationale în rândul comunităţii moldave din Franţa, dar şi pentru publicul francez prin organizarea diverselor activităţi cultural-artistice, conferinţe şi dezbateri la subiecte legate de trecutul, prezentul şi viitorul Republicii Moldova; crearea unei platforme de comunicare si interacţiune între studenţii moldoveni din Franta; sustinerea si promovarea valorilor naţionale şi culturale ale comunităţilor de moldoveni din toată lumea, precum şi sprijinirea şi informarea migranţilor moldoveni privind drepturile şi modalităţile de integrare în ţara gazdă.
Concluzii 
  Venind din ţara de origine în ţară străină, eşti obligat să-ţi schimbi valorile culturale şi să le accepti pe cele noi, mai mult aş spune că nu atât obligat să-ţi schimbi, cât îţi formezi un amestec a două culturi concomitent, deoarece nu poti stopa cultura, valoarea şi obiceiurile de care ai devenit dependent de o viaţă.
        Rolul diasporei constă în a crea evenimente, întîlniri pentru a nu face dispărută valoarea culturală a emigranţilor. Mai mult, pentru a fi cunoscută valoarea culturală a emigranţilor în ţara străina este necesar ca să se creeze  şi să se consolideze dialogul intercultural.
        Migranţii şi diaspora formează dimensiunile culturale, astfel stabilindu-se corelaţia şi contactul dintre culturi.

Bibliografie: 
1. Ghid metodologic Şcoala secolului XX în condiţiile creşterii migraţiei tinerilor peste hotare, Chişinău, 2013.
2. www.moldova.diaspora.md
3. www.moldinit.com